AD: Als sexappeal helemaal niets met je doet

Astrid Kremers_LIJN_01_2600x10px Hoog

In het licht van mijn beroep als seksuoloog, kom ik vaak in aanraking met de vele facetten van menselijke seksualiteit. Onlangs werd ik geïnterviewd door het Algemeen Dagblad waarin ik de gelegenheid had om een cruciaal aspect van seksualiteit te bespreken: aseksualiteit. Aseksualiteit, zoals ik benadrukte, is geen seksuele disfunctie. Het is een natuurlijke variant van seksuele oriëntatie, net zoals heteroseksualiteit of homoseksualiteit dat is.

In mijn praktijk bij sexuoloog.nl, hoor ik vaak de voor- en nadelen van hokjesdenken. Veel mensen komen naar mij toe met uiteenlopende seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen of orgasmeproblemen. Ik merk in behandelingen dat onze seksualiteit vaak fluïde en veranderlijk is. Labels zoals heteroseksueel, homoseksueel, en ja, ook aseksueel, zijn slechts woorden die we hebben geformuleerd om enige orde in onze samenleving te brengen. Echter, deze labels kunnen soms tekortschieten in het recht doen aan de individuele beleving van seksualiteit.

Een voorbeeld dat ik aanhaalde, is het scenario van een vrouw die zich identificeert als heteroseksueel maar toch fantasieën heeft over vrouwen of het idee van zoenen met een vrouw niet afwijzend vindt. Dit maakt haar niet per se biseksueel, tenzij ze zelf gelooft dat dit label bij haar past. Het is een verhelderend voorbeeld van hoe onze seksuele gevoelens en identiteiten niet altijd binnen strakke lijnen vallen.

Ik ben niet tegen het labelen van seksuele oriëntaties, maar het is denk ik wel helpend dat we voorbij deze labels kijken en blijven luisteren naar elkaars verhalen. Het is cruciaal dat we een open dialoog behouden over seksuele diversiteit en nieuwsgierig blijven naar elkaars ervaringen. Alleen door begrip en acceptatie kunnen we een veilige en inclusieve samenleving creëren waarin iedereen zich gevalideerd en begrepen voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. 

Processed with MOLDIV

© 2018 - 2024 Sexuoloog.nl - Astrid Kremers | KvK 30263231 | AGB code persoonlijk: 90041056 | AGB code zakelijk: 90019444 | Privacy en klachtenregeling